Events
Traineeships
Because most traineeship programs in the Netherlands are in Dutch, this event will be held in Dutch.
Ben jij straks afgestudeerd maar ben je nog niet uitgeleerd? Dan zou je voor een traineeship kunnen solliciteren. Kom op maandag 25 januari naar de online panelsessie Your Perspective: Traineeships en stel al je vragen aan alumni van onze faculteit die een traineeship doen!
Een traineeship is startersbaan waarin je tegelijkertijd ook een opleiding volgt. Dat kan een wo- of hbo-opleiding zijn, maar ook een serie coachingsbijeenkomsten of een andere vorm van opleiding. Voor een traineeship heb je doorgaans geen werkervaring nodig. Meestal duurt een traineeship 1-2 jaar en werk je gedurende die periode aan verschillende opdrachten voor organisaties als een overheidsinstantie of een groot bedrijf. Je hebt vast wel eens gehoord van het Rijkstraineeprogramma, maar er zijn nog veel meer traineeprogramma’s.
In Your Perspective: Traineeships duiken we in de wereld van de traineeships via de ervaringen van onze eigen alumni. Hoe is de selectie voor zo’n programma? Kun je als afgestudeerd literatuurwetenschapper ook een traineeship in de bankenwereld doen? En wat verdien je als trainee? Naast het horen van verschillende verhalen kan je vragen stellen via de chat!
Sprekers
Janieke de Koning – trainee bij Trainees in Onderwijs (www.traineesinonderwijs.nl) – studeerde Engelse Taal en Cultuur aan onze universiteit en studeerde af met een scriptie over Harry Potter fanfiction. Zij nam tijdens haar bachelor ook deel aan het Decartes Honours Programme. Na haar bachelor begon ze met de researchmaster Comparative Literary Studies aan onze faculteit met een uitwisseling naar Macquarie University om zich in Children’s Literature te specialiseren. In 2017 studeerde ze af op Gender and Narrative Play in Young Adult Retellings of ‘Beauty and the Beast’. Maar zij was nog lang niet uitgeleerd dus volgde zij in Groningen nog een eenjarige master Writing, Editing and Mediating (Scriptie: ‘Reading the Library in Young Adult Fiction: Power, Knowledge, and the Universal Library Myth’) van waaruit zij ook een stage bij de uitgeverij De Fontein Jeugd deed.

In het kader van zijn masteropleiding liep hij stage bij vredesorganisatie PAX. Hij werkte als admissions officer en webcare medewerker bij UAF (stichting Vluchteling-Student) en schreef ondertussen een roman: De Slapende Berg, het verhaal van Isma, die zoekend naar betekenis in zijn leven een reis onderneemt naar de Slapende Berg dat uitgegeven werd bij Uitgeverij Boekscout.

Suzanne Meijer – rijkstrainee bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – studeerde in 2019 af bij de master Applied Ethics. Wat haar motiveerde voor die studie? “Morele problemen doen zich voor op alle gebieden van het leven: professioneel, persoonlijk, politiek. Moeten banken strikte criteria opleggen aan klanten om corporate social responsibility te bevorderen? Hoe kunnen de voordelen en lasten van beleidsopties voor het klimaatbeleid eerlijk worden verdeeld? Is het ethisch voor ons om biologische verbeteringstechnologieën te gebruiken om ons in sommige opzichten beter te maken? Dergelijke problemen vereisen een zorgvuldige reflectie op de feiten, maar ook op onze fundamentele morele waarden”*). Applied Ethics was haar tweede masteropleiding, daarvoor rondde ze de master Publiek management af: ” Van de overheid, de politie, de zorg en het onderwijs worden prestaties verwacht. Wie bepaalt echter de meetbaarheid en de kwaliteit van die prestaties? De maatschappelijke en bestuurlijke context van organisaties vraagt om zakelijke benaderingen, maar kent dilemma’s die zakelijk presteren lastig maken. Hebben managers in het publieke domein greep op de professionals in hun organisatie? Hoe kunnen bijvoorbeeld welzijnsinstellingen, politieorganisaties en scholen, elk met eigen methoden en culturen, samenwerken? Dat is de puzzel van Publiek management.”*) Suzanne startte haar academische vorming aan de UvA met een bachelor in sociologie “Waarom zijn mensen soms veel aardiger of juist veel gemener dan je zou verwachten? Waarom neemt ongelijkheid alsmaar toe terwijl veruit de meeste mensen daar last van hebben en er tegen zijn? Elementaire vragen over het sociale leven kunnen leiden tot fantasie of frustratie maar ze goed beantwoorden lukt de meeste mensen niet. Een leven van sociale ervaringen maakt je blijkbaar nog geen deskundige van sociaal leven. Om dat te worden kan je sociologie gaan studeren. Daarmee kan je belangrijke inzichten verkrijgen in een breed scala van sociale verschijnselen, waaronder ook praktische problemen in buurten, bedrijven en beleid.”*). Vragen, vragen bevragen en blijven bevragen lijkt haar motto! Je kan haar dus vanzelfsprekend alle vragen stellen over haar traineeship!
*) geleend van Suzannes LinkedIn profiel: https://www.linkedin.com/in/suzanne-meijer-bb966b151
Emmy Gulikers – trainee bij RichtingZuid, een traineeship in de Limburgse publieke sector – is afgelopen jaar gestart met de eerste van haar drie opdrachten van dit traject: als beleidsmedewerker binnen het Cluster Mobiliteit van de Provincie Limburg. Daarin werkt zij mee aan een project inzake de doorontwikkeling van verkeerseducatie in het basis- en voortgezet onderwijs. Na haar bachelorstudies Communicatie- en Informatiewetenschappen en Spaanse Taal en Cultuur en haar masterstudie Interculturele Communicatie werkte Emmy bij het International Office van de Faculteit Geesteswetenschappen en als onderzoeksmedewerker aan een onderzoek naar de omgang met meertaligheid en het gebruik van Luistertaal in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg en bouw in Nederland en Vlaanderen. Dit laatste was een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de Nederlandse Taalunie, bij de laatste organisatie liep zij eerder ook stage. Naast haar studie is Emmy altijd actief geweest: in studieverenigingen, in initatieven als Buddy Go Dutch, als trainer mbt themas als diversiteit en interculturele communicatie en als docent Nederlands binnen het Erasmus Student Network.
Yose de Boer – Krul – trainee onderwijslogistiek bij Windesheim studeerde Spaanse Taal & Cultuur (bachelor) en Interculturele Communicatie (master) aan de Universiteit Utrecht. Zij liep stage en werkte daarna bij Labyrinth, een internationaal onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van sociale ondernemingen, het stimuleren van ondernemerschap, lokale economie, diversiteit, zorg en welzijn en stedelijke vernieuwing en -ontwikkeling. Op het moment is zij bijna op de helft van het 2-jarige Traineeship Onderwijslogistiek van Windesheim waarin je leert kennismaken met 4 verschillende bedrijfsprocessen binnen Windesheim. Ze zal daar meer over vertellen tijdens dit event.
This event is fully booked.
Bookings
This event is fully booked.