Events
Your Perspective – Media & Journalistiek (in Dutch)
We are sorry, this is a session in Dutch, because alumn work for Dutch Newspapers and Broadcasting agencies.
Verschillende alumni van de Faculteit Geesteswetenschappen komen ergens terecht in (de) media(bedrijven) en de journalistiek. Dit is een zeer breed werkveld met veel organisaties, functies, taken en thema’s, mainstream of onafhankelijk, on– en offline, freelance of op contractbasis.
Om een beeld te geven: we weten vanuit de afgelopen edities van de CarriereNacht Geesteswetenschappen dat alumni werken (of werkten) als o.a. als politiek redacteur, freelance journalist, onderzoeker voor documentaires, blogger, radio- en televisiemaker, opiniemaker, online content producer, fotograaf, freelance documentairemaker, redactie-assistent, ondertitelaar, werkend voor het Mediafonds of als bestuurslid van de Stichting Verhalende Journalistiek…
… waarbij ze vaardigheden gebruikten als o.a. redigeren, (creatief) schrijven, onderzoek doen, kennisuitwisseling faciliteren, inspiratie opdoen, interdisciplinaire crossmediale vormen inzetten zoals schrijven, fotografie, multimedia, podcasts, film, bloggen, planning, radio- en televisieproductie online content productie, social media, en vertalen…
… en werkzaam zijn (of waren) voor bedrijven of programma’s als Red Bee Media, NRC Handelsblad, NRC Media, Vrij Nederland, Volkskrant, Trouw, NTR, VPRO, Met het Oog op Morgen Radio, Joop. nl, DUB, Radio 1, NOS online, Correspondent, Wie is de Mol? Gouden Televizier-Ring Gala, Eurovisie Songfestival, AVROTROS, De Plantage, R.A.M. Cultureel Magazine, Nooit Meer Slapen, Nationale Boekenquiz, Fotostudio De Jong, Sarah’s Barbaren, “100 Dagen voor de klas” en documentaires. Over verschillende onderwerpen, vaak gebaseerd op hun academische achtergrond of persoonlijke interesses.
Er is dus heel veel te vertellen over dit vakgebied! En minstens zoveel te vragen, dus kom vooral luisteren en informatie vergaren! Helaas kunnen we op deze avond maar een paar alumni ontvangen, maar je weet nu de bovengenoemde ook te vinden!
Sprekers
Josse Wiering studeerde Theater-, film en televisiewetenschappen (nu Media & Cultuur) aan de Universiteit Utrecht en deed daarna een master Journalistiek & nieuwe media aan de Universiteit Leiden. Zij is op het moment werkzaam als redacteur bij Omroep HUMAN, waarbij ze zich binnen het onlineteam vooral op de online verspreiding van de HUMAN-programma’s en de socialstrategieën focust. Tijdens en na (“de meeste van de functies die in de lijst staan zijn na m’n studie, alleen Eyeworks en kledingassistent bij Topkapi waren tijdens m’n studie”) haar studie(s) is zij altijd actief geweest in de film/tv wereld onder andere als kleding-, productie-, en regieassistent en figuratiebegeleider bij verschillende filmproducties als Layla M. en Dokter Tinus, en productiemedewerker bij het Nederlands Film Festival. Ook heeft ze binnen omroep HUMAN verschillende functies vervuld, van het opzetten van een eigen webserie tot het researchen voor artikelen voor Argos Medialogica. Josse kan dus niet alleen vertellen over haar huidige baan maar heeft ook veel zicht op andere functies in de mediawereld. Stel haar dus vooral alle vragen die je hebt!
Casper de Gelder is journalist / redacteur bij BNR Zakendoen. Hij studeerde Liberal Arts & Sciences aan de UU met een major in International Studies en deed daarna een master History of Politics and Society. Na zijn bacheloropleiding werkte hij als underwriting analyst bij de Funding Circle NL, tijdens zijn master deed hij een stage bij BNR, en na zijn master startte hij freelance als redacteur. Hij maakte onder meer podcasts, werkte voor Blok & Toine (Radio 1) en bemande de BNR-redactie voor de programma’s Ochtendspits, BNR In De Middag en Zakendoen. Voor het laatste programma is hij sinds najaar vorig jaar fulltime redacteur.
Jette Pellemans is alumna van de master Cultuurgeschiedenis; daarvóór haalde zij haar bachelor aan de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Sinds 2014 is Jette werkzaam als freelance journalist voor o.a. NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad, Parool en Elsevier. Ze schrijft voornamelijk achtergrondverhalen, portretseries en persoonlijke interviews voor de weekendbijlagen. Daarnaast richt zij zich voor NRC op verhalen over werk & carrière. Tijdens haar studie schreef ze onder meer voor DUIC een blog over koffie en over pas geopende horecagelegenheden in Utrecht. In 2016 stelde zij de reisgids Time to momo Utrecht (voorheen 100% Utrecht) samen in opdracht van Mo’Media en Toerisme Utrecht. Recent ontwikkelde zij de workshop ‘Hoe kom ik in de krant?’ over hoe je media-aandacht kan vergaren als bedrijf of ondernemer. Kortom: als je van iemand wijzer wordt over hoe je een carrière maakt in de wereld van de dagbladen, is zij het!

Lisa Dekker is redacteur/researcher bij Pak de Macht (BNNVARA) met Tim Hofman, een programma over machtssystemen en mensen met macht. Ze deed de UU bachelor Communicatie- en informatiewetenschappen met de richting Media, communicatie en markt en verdiepte zich in beeldvorming, representatie en de Nederlandse identiteit. Tijdens het Humanities Honours Programme maakte zij een documentaire ‘Journalistiek in transitie’, deed de redactie en presentatie van de talkshow ‘In de Arena: de Macht van de Media’ en de hoofdredactie van het boek ‘Geëngageerde Geesteswetenschappen’. Tijdens haar studie richtte ze SPAT op, een schrijfplatform voor jong talent dat jonge journalisten een podium biedt om hun vaardigheden te ontwikkelen en zichzelf te profileren. Na haar bachelor deed ze aan de UvA de master Journalistiek en Media: Research en Redactie. Ze startte na een stage als freelancer bij RTL Nieuws als buitenlandredacteur / videoverwerker, vervolgens als redacteur/researcher bij RamBam (CCCP) en als verslaggever regio Stichtse Vecht bij de NOS / RTV Utrecht / RTV Stichtse Vecht. Daar maakte ze onder andere de podcast Vogelvrij over een verdwenen en corrupte Maarssense wethouder.
Vragen? Mail Sjoer Bergervoet: s.a.bergervoet@uu.nl
Bookings
This event is fully booked.