Your Perspective

Events

Your Perspective – Traineeships

When

13/01/2020    
17:15 - 19:00

Bookings

Bookings closed

Where

Event Type

Loading Map....

Because most traineeship programs in the Netherlands are in Dutch, this event will be held in Dutch.

Ben jij straks afgestudeerd maar ben je nog niet uitgeleerd? Dan zou je voor een traineeship kunnen solliciteren. Kom op maandag 13 januari naar Your Perspective: Traineeships en stel al je vragen aan alumni van onze faculteit die een traineeship doen!

Een traineeship is startersbaan waarin je tegelijkertijd ook een opleiding volgt. Dat kan een wo- of hbo-opleiding zijn, maar ook een serie coachingsbijeenkomsten of een andere vorm van opleiding. Voor een traineeship heb je doorgaans geen werkervaring nodig. Meestal duurt een traineeship 1-2 jaar en werk je gedurende die periode aan verschillende opdrachten voor organisaties als een overheidsinstantie of een groot bedrijf. Je hebt vast wel eens gehoord van het Rijkstraineeprogramma, maar er zijn nog veel meer traineeprogramma’s.

In Your Perspective: Traineeships duiken we twee uur lang in de wereld van de traineeships via de ervaringen van onze eigen alumni. Hoe is de selectie voor zo’n programma? Kun je als afgestudeerd literatuurwetenschapper ook een traineeship in de bankenwereld doen? En wat verdien je als trainee? Je kunt al je vragen gedurende twee uur aan alumni van diverse opleidingen stellen.

Sprekers

Nick van Impelen – trainee Strategische Communicatie bij Provincie Utrecht

Nick is naar eigen zeggen “Nieuwsgierig, enthousiast, vindingrijk, en een doorzetter. Geïnteresseerd in ethiek, politiek, en alles wat los en vast zit. Opgeleid in het kapotnuanceren van de meest ingewikkelde onderwerpen. Verknocht aan Utrecht, en daarom aan de slag als trainee voor de provincie.” Hij deed de bacheloropleiding Filosofie en de masteropleiding Applied Ethics aan de UU en daarna nog een master European Politics and External Relations aan de UvA en belandde eigenlijk ‘bij toeval’ bij de Provincie Utrecht. Waar hij het erg naar zijn zin heeft als geesteswetenschapper.

Een traineeship bij de Provincie Utrecht bestaat uit een uitdagende functie binnen de provincie op het gebied van bijvoorbeeld Crisisbeheersing, Cultuur en Erfgoed , Wonen, Gebiedsontwikkeling en Centrumgebieden  of Duurzame Exploitatie en Toerisme (of Strategische Communicatie dus!) in combinatie met traineeprogramma dat gericht is op jouw vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling. Het programma bestaat uit trainingen, coaching, intervisie en bijeenkomsten met andere trainees waarmee je ervaringen uitwisselt. Er is ruimte om te ontwikkelen binnen een boeiende en inspirerende omgeving. Je werkt in een maatschappelijke omgeving en bent van toegevoegde waarde voor de leefomgeving.

Hoe Nick hier precies toevallig terecht is gekomen, wat hij doet, bijdraagt en leert, en hoe hij dat ervaart alsmede hoe jij er terecht kan komen, kom je te weten op 13 januari.

Laura Spoelman – rijkstrainee bij het Ministerie van Financiën

Laura Spoelman studeerde Filosofie en deed daarna de master Bestuur- en Beleid. Zij was tijdens haar studententijd actief bij VIDIUS studentenunie en Rode Kruis Studentendesk Utrecht. Tijdens haar master was ze als stagiair werkzaam bij de Hans van Mierlo stichting. Afgelopen september is Laura begonnen als Rijkstrainee bij het Ministerie van Financiën. Op haar eerste plek houdt ze zich bezig met organisatieontwikkeling, waar ze een voorstel voor het vergroten van innovatieve vermogen van Financiën schrijft en zich verdiept in de uitstroom redenen van medewerkers. In deze functie kan ze vaardigheden die ze tijdens filosofie heeft ontwikkeld een goede plek geven. Laura kan je alles vertellen over hoe het traineeship eruit ziet, wat er van je wordt verwacht, wat de mogelijkheden binnen het traineeship zijn en tips geven.

Het Ministerie van Financiën zorgt met de Belastingdienst voor een groot deel van de inkomsten van de overheid en ziet aan de andere kant toe op een doelmatige besteding van het overheidsgeld. Financiën is verantwoordelijk voor de fiscale wetgeving en maakt daarnaast regels voor een goed functionerende financiële sector en het toezicht daarop. In Europa en in de rest van de wereld behartigt het ministerie de financiële belangen van Nederland. Dit ministerie is 1 van de minimaal 3 plekken waar Laura als Rijkstrainee gedurende haar 2 jaar durende programma werkt. Tijdens het Rijkstraineeprogramma onwikkel je beleid, hou je toezicht op de uitvoering van wetten en regelgeving of verdiept je je in de bedrijfsvoering van een ministerie. Ondertussen is er tijd en ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling en volg je een opleiding. En, de Rijksoverheid houdt van diversiteit. Het maakt niet uit waar je bent geboren, waar je in gelooft en van wie je houdt. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drive naar maatschappelijk effect.

Lydia van den Brink – trainee in onderwijs

Lydia van den Brink is docent Frans bij het VAVO Rijnmond College en volgt daarnaast een traineeship in onderwijs. Ze heeft in Utrecht een BA Franse Taal en Cultuur gedaan en in 2016 haar masterdiploma Interculturele Communicatie behaald. Ze heeft stage gelopen bij de Hogeschool Utrecht bij het masterprogramma ‘Expert in Nieuwkomersonderwijs’ en daarna werkervaring opgedaan als Projectmedewerker bij Taal doet meer en als Medewerker Onderwijs & Ontwikkeling bij Stichting Lezen & Schrijven.

Trainees in onderwijs leidt leergierige en ondernemende professionals op tot docenten die grenzen overstijgen en veranderingen creëren in het voortgezet onderwijs. Met behulp van een tweejarig traject op maat haal je een eerstegraads lesbevoegdheid, doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent en ontvang je direct een marktconform salaris. Je volgt trainingen die aansluiten op jouw behoeften én zet zelf projecten op die het onderwijs verrijken. Daarvoor werk je intensief samen met oud- en medetrainees en de vele bedrijven en organisaties in het netwerk van trainees in onderwijs. Je werkt actief aan je persoonlijke ontwikkeling en wordt hierbij begeleid door verschillende trainers en opleiders.

Ben je benieuwd of dit traineeship ook iets voor jou is? Lydia vertelt je er op 13 januari meer over!

Amy Cheung – HR trainee bij Leeuwendaal Bruist

Na haar bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen in Tilburg en een master Interculturele Communicatie aan de UU waarin ze een stage onderzoek naar veiligheidsaspecten van meertaligheid bij Liandon deed, thema’s als diversiteit en inclusie bespreekbaar maakte en meewerkte aan de communicatiestrategie van de HSEQ afdeling van Liandon en afstudeerde bij het international office van de UU op een analyse van de communicatie tussen international officers en (internationale en lokale) studenten, volgde Amy aan de UvA nog een MBA. Ze werkte daarnaast ook nog bij InStock – een absolute restaurant tip van uw career officer 😉 – en volgt nu bij Leeuwendaal een tweejarig traineeship, waarin talentvolle jonge academici zich ontwikkelen tot HR-professionals in het publieke domein middels een intensief opleidingsprogramma, bestaande uit training, coaching en intervisie onderdeel van het traineetraject. Daarover zei ze onlangs: “Nog geen drie maanden geleden ben ik begonnen aan het HR traineeship van Leeuwendaal. Ondertussen heb ik al mijn eerste opdracht afgerond bij Dunamare Onderwijsgroep, super veel geleerd tijdens kennissessies en trainingen en een hele fijne groep trainees leren kennen: leuke mensen en een hoop gezelligheid. Maar daarnaast kan ik ook altijd bij de andere trainees terecht voor advies en hebben zij ervoor gezorgd dat ik mij enorm welkom voel bij Leeuwendaal.” Kijk voor meer informatie, kijk op https://www.leeuwendaal.nl/leeuwendaal-bruist/ maar kom vooral ook luistern naar vragen stellen aan Amy.

Hester van Ommeren – voormalig Trainee bij de EU (Europese Dienst voor Extern Optreden)

Hester van Ommeren studeerde Communicatie en Informatiewetenschap (Ba) met een minor Bestuurs- en Organisatiewetenschap en International Relations in Historical Perspective (Ma) aan de UU, met daar tussenin een half jaar uitwisseling Political Science & International Studies aan de University of Oklahoma. Naast haar studie was ze zeer actief bij verenigingen als SV Contact en AEISEC, liep stages bij de PvdA, Pax for Peace en het Ministerie van Buitenlandse zaken, volgde een talent traject bij de Max van der Stoel foundation en nam deel aan de West Wing Thinktank.

Ze heeft haar traineeship bij de EU inmiddels afgerond en is nu aan het werk als junior programme officer bij het Netherlands Helsinki Commitee, maar wil graag vertellen hoe haar traineeship is bevallen en al jullie vragen beantwoorden!

 

Als je vragen hebt over toegankelijkheid, neem contact met ons op.

Bookings

Bookings are closed for this event.